Wegańskie zdrowe ciasteczka z owocową konfiturą

Wegańskie zdrowe ciasteczka z owocową konfiturą

Coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną i poszukuje alternatyw dla tradycyjnych, pełnych tłuszczu i cukru słodkich przekąsek. Wegańskie zdrowe ciasteczka to idealny wybór dla wszystkich tych, którzy chcą cieszyć się smakiem, jednocześnie dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. To również świetna propozycja dla osób z nietolerancjami pokarmowymi lub alergiami. Nie zawierają glutenu, dzięki czemu mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancję glutenu. Co sprawia, że ​​te ciasteczka są tak wyjątkowe? Przede wszystkim składniki, które są naturalne i pochodzenia roślinnego. Zamiast tradycyjnych dodatków, takich jak: masło, jajka czy cukier, używamy zdrowych alternatyw: oleju kokosowego, miodu, mąki migdałowej. Owocowa konfitura dodaje im intensywnego smaku i soczystości. Zapraszam po przepis!

 

wegańskie zdrowe ciasteczka fot. foodlaif
 

Wegańskie zdrowe ciasteczka to świetna alternatywa dla tradycyjnych, słodkich przekąsek!

🍓Czas przygotowania:

15 minut

🍓Całkowity czas przygotowania:

60-70 minut

Składniki:

🍓 KONFITURA RABARBAROWO-TRUSKAWKOWA

  • 400 g rabarbaru
  • 2 łyżki miodu z czarnym bzem Royal Green Elderberry
  • 1 łyżka wody
  • 300 g słodkich truskawek
  • Szczypta soli
  • 1 laska wanilli (lub 1 łyżeczka ekstraktu)
  • 2 łyżeczki wody różanej do smaku (opcjonalnie)

🍓 CIASTO / spód

🍓 KRUSZONKA

  • 100g płatków owsianych
  • 2 łyżki cukru z kwiatu kokosa Royal Green
  • 2 łyżki oleju kokosowego extra virgin Royal Green
  • 100g migdałów
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki mąki migdałowej

 

🍓Wykonanie:

Zacznij od zrobienia konfitury: z grubsza posiekaj rabarbar i podgrzewaj go w średniej wielkości garnku wraz z wodą, pomieszaj i przykryj.  Po 5 minutach wymieszaj ponownie i rozgnieć rabarbar drewnianą łyżką. Jeśli nadal jest dość twardy, przykryj i gotuj dalej, aż będzie prawie miękki. Gdy rabarbar się gotuje, umyj truskawki i usuń szypułki, a następnie grubo posiekaj. Dodaj je do miękkiego rabarbaru, dobrze wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i podziab owoce, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Dodaj miód z czarnego bzu, wodę różaną, wanilię i szczyptę soli.. Konfitura stężeje w miarę stygnięcia.

W robocie kuchennym zmiksuj na najwyższych obrotach 150 g płatków owsianych, aż uzyskasz szorstką mąkę (gruboziarnisty piasek). Dodaj mąkę migdałową, sól i proszek do pieczenia, a następnie mieszaj, aż będzie jednolita masa. Dodaj cukier z kwiatu kokosa, olej kokosowy i wanilię. Miksuj, aż masa będzie wilgotna, a następnie dołóż resztę płatków owsianych. Ciasto będzie dość twarde i lepkie.

Przełóż ciasto do lekko natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 20 cm x 20 cm.  Mocno dociśnij ciasto do dna. Wstaw do nagrzanego do 175°C piekarnika i piecz 15 minut.

W międzyczasie przygotuj kruszonkę: dodaj wszystkie składniki do miksera i wymieszaj. Możesz posiekać składniki tak drobno, jak lubisz.

Wyjmij podstawę ciasta z piekarnika i rozłóż konfiturę równo na wierzchu. Posyp kruszonką i wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 30-35 minut, aż góra i spód będą złocistobrązowe.

Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a potem pokrój na kawałki. Przełóż do pojemnika i przechowuj szczelnie zamknięte w lodówce (do 6 dni). Gdy zrobisz większą ilość możesz je zamrozić na 2-3 miesiące.

wegańskie zdrowe ciasteczka fot. foodlaif

      Zdjęcia oraz przepis wykonała Joanna Dudek z Foodlajf
      https://www.foodlajf.pl/ 
      zajrzyj na instagram: 
      https://www.instagram.com/foodlajf.pl/
Foodlajf

Skomentuj

Prosimy mieć na uwadze, że komentarze muszą być zaakceptowane przed publikacją

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej Polityka prywatności i Warunki korzystania z usługi serwisu Google.